Football Manager 2018 (PC)

Το καινούριο Football Manager για το 2018 για το PC έχει ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά εδώ και ένα μήνα περίπου. Καιρός λοιπόν να δούμε τι έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα και αν τελικά αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς. Σίγουρα σε κάποιους από εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο αρέσει το ποδόσφαιρο και τα αθλήματα γενικότερα, οπότε να σας θυμίσουμε ότι μπορείτε να κάνετε ακόμα πιο ενδιαφέρον το χόμπι σας στοιχηματίζοντας με μοναδικό μπόνους στο Stoiximan κωδικός μπόνους! Μπορείτε να πατήσετε σε αυτό το σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες η να συνεχίσετε την ανάγνωση σας.

To Football Manager 2018 κάνει την εμφάνισή του με διάφορες τροποποιήσεις και προσθήκες, και μπορεί να πει κανείς ότι είναι αρκετά βελτιωμένο, απεικονίζοντας καλύτερα τις πραγματικές συνθήκες του ποδοσφαίρου.

Η εισαγωγή μιας νέας καρτέλας που λέγεται Dynamics, μας δίνει πληροφορίες σχετικά με την προσωπικότητα και την ψυχολογία του κάθε παίχτη, τις σχέσεις του με τον κάθε συμπαίχτη του και το πόσο ικανοποιημένος είναι από την ομάδα του. Έτσι, σαν προπονητής μπορείς να λαμβάνεις υπόψιν σου αυτές τις πληροφορίες κάθε στιγμή και να ενεργείς ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αρμονία και δέσιμο στην ομάδα, που θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Στα Dynamics μπορούμε να δούμε μια ιεραρχική πυραμίδα, που δείχνει ποιες είναι οι πιο αρχηγικές προσωπικότητες και ποιες οι πιο αδύναμες, και πόσο επιρροή ασκούν στους συμπαίχτες τους.

Επίσης, το Medical Centre μας δίνει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη σωματική κατάσταση των παιχτών, τους τυχόν τραυματισμούς που έχουν η είχαν και τις αιτίες τους. Ανάλογα με την περίπτωση του κάθε παίχτη λοιπόν και το αγωνιστικό πρόγραμμα, μας ειδοποιεί για τα ρίσκα που υπάρχουν για νέους τραυματισμούς και μας κάνει κάποιες προτάσεις ώστε να δράσουμε κατάλληλα για τη διατήρηση της καλής φυσικής τους κατάστασης. Δυστυχώς βέβαια, οι τραυματισμοί είναι ακόμα συχνό φαινόμενο.

Αλλαγές βλέπουμε και στο χώρο των μεταγραφών, στο λεγόμενο scouting. Οι scouters πλέον στέλνουν λεπτομερείς αναφορές για παίκτες που σκέφτεστε ως πιθανές μεταγραφές, και εσείς επιλέγετε αν θέλετε περαιτέρω παρακολούθηση ή όχι. Μια διαδικασία όμως που μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα, καθώς οι παίχτες είναι αρκετοί και επίσης δεν είναι εύκολο να αναδειχθεί ένα καινούριο ταλέντο.

Μια άλλη ωραία βοηθητική προσθήκη του παιχνιδιού υπάρχει στις ρυθμίσεις(personalized settings). Εκεί μας δίνεται η δυνατότητα για ειδικές οδηγίες της αρεσκείας μας σε κάθε παίχτη ατομικά πριν τον αγώνα, καθώς και επισημάνσεις σχετικά με την τακτική και τον σχεδιασμό των φάσεων. Μπορούμε επίσης να δούμε αναλυτικά το γήπεδο σε τετραγωνάκια, στα οποία αναφέρεται η αποτελεσματικότητα του κάθε παίχτη που βρίσκεται εκεί.

Η πιο τρανταχτή αλλαγή που ίσως δυσαρεστήσει παραδοσιακούς παίχτες του Football Manager, είναι η κατάργηση της 2D engine που όλοι είχαμε συνηθίσει και η αντικατάστασή της με 3D engine, χωρίς δυνατότητα επιλογής. Η 3D engine παρόλα αυτά απεικονίζει καλύτερα τις τακτικές που εφαρμόζετε και οι παίχτες φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη νοημοσύνη στις κινήσεις τους. Υπάρχουν όμως στιγμές που η κίνησή τους δε φαίνεται καθόλου φυσική και ρεαλιστική ή στιγμές που παγώνουν ακίνητοι, θυμίζοντας παιχνίδια παλιών δεκαετιών.

Συνοψίζοντας, το καινούριο Manager μπορεί να μην είναι τέλειο, αλλά σίγουρα θα καταφέρει να απορροφήσει χιλιάδες παίχτες και οπαδούς του για πολλές ώρες. Κάποια προβλήματα που υπήρχαν παραμένουν βέβαια και οι διάφορες προσθήκες επιδέχονται βελτίωσης, αλλά πλέον το παιχνίδι έγινε πιο συναρπαστικό, ανθρώπινο, ρεαλιστικό και πολλά υποσχόμενο για το μέλλον.