Το μέλλον του Διαδικτύου

Αν και το διαδίκτυο εφευρέθηκε λίγες δεκαετίες πριν, η εξέλιξη του είναι αλματώδης. Κάποτε δεν είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε μια δέσμη κριτικών όπως αυτή, απολαύστε online παιχνίδια και να λιώνουμε με τις ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Χρόνο με το χρόνο αλλάζει τελείως μορφή και τα δεδομένα όπως τα ξέραμε πλέον δεν υφίστανται. Το ίντερνετ είναι ένα εργαλείο που άλλαξε την ζωή όλων μας ριζικά. Κάποιοι έγιναν πλούσιοι μέσω αυτού, κάποιοι βρήκαν το νόημα της ζωής, κάποια άλλοι διευκόλυναν την ζωή τους σε τρομερά υψηλά επίπεδα και επίσης την βελτίωσαν. Το διαδίκτυο εάν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα μπορεί να κάνει θαύματα. Από την άλλη αν χρησιμοποιηθεί για κακό σκοπό, οι επιπτώσεις του είναι τρομακτικές.

Όταν κάποιος το χρησιμοποιεί με καλό σκοπό τότε μπορεί να βελτιώσει την ανθρώπινη ζωή ή να διευκολύνει τους ανθρώπους όπως για παράδειγμα οι φοιτητές που μπορούν να βρουν έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών που αναζητούν σε δευτερόλεπτα. Από την άλλη εάν κάποιος θέλει να κάνει κακό με τη χρήση του, μπορεί να κλέψει τα χρήματα κάποιου μέσα από τον ηλεκτρονικό λογαριασμό του, να υποκλέψει απόρρητες πληροφορίες και να τις χρησιμοποιήσει προς όφελός του ή ακόμα να αφανίσει μια πόλη και τον πληθυσμό της μαζί.

Ενώ λοιπόν έχουμε δει τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος με το ίντερνετ, αυτό που μας απασχολεί είναι πως θα εξελιχτεί μέσα στα χρόνια. Εάν κάποιος σκεφτεί την τρομερή εξέλιξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα του διαδικτύου μέσα σε λίγες δεκαετίες, τότε το μέλλον μπορεί να τον τρομάξει.

Αρχικά η εξέλιξη θα φανεί στην ταχύτητα της μεταφοράς των δεδομένων η οποία θα αυξηθεί ραγδαία και τρομερά γρήγορα. Έρευνες λένε πως η μέση μεταφορά δεδομένων παγκοσμίως για το 2009 άγγιξε τα 1.7 megabits το δευτερόλεπτο. Ενώ οι προβλέψεις ερευνών δείχνουν πως σε λίγο καιρό η μέση μεταφορά δεδομένων θα φτάσει στα 100 petabits το δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει 100 δισεκατομμύρια megabits το δευτερόλεπτο. Η αύξηση είναι τεράστια και το κατέβασμα μιας ταινίες θα χρειάζεται λιγότερο χρόνο από ότι χρειάζεται ο υπολογιστής σας να ανοίξει.

Οι πόλεις θα γίνουν εξυπνότερες όπως έχουν ήδη γίνει τα σπίτια. Δεν είναι νέο πλέον το ότι μπορείς να χειρίζεσαι όλες τις συσκευές του σπιτιού σου μέσω ενός smartphone. Γυρνάς στο σπίτι αλλά έχεις κολλήσει στην κίνηση και δεν θα προλάβει να ζεσταθεί το νερό να κάνεις μπανάκι και να χαλαρώσεις; Απλά συνδέσου από το κινητό σου και άνοιξε το θερμοσίφωνο. Μόλις φτάσεις το νερό είναι καυτό και έτοιμο να σε ξεκουράσει. Αφού ξεκουραστείς και δεν ξέρεις τι να φας, προσεγγίζεις το ψυγείο σου και στην πόρτα εμφανίζονται όλα όσα έχει μέσα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σου προτείνει και τι μπορείς να φτιάξεις με βάσει αυτά που υπάρχουν μέσα. Όλα αυτά βέβαια μπορούν να γίνουν πραγματικότητα με το Artificial Intelligence που μέσω του ίντερνετ μπορεί να καταφέρει το ακατόρθωτο. Κάτι παρόμοιο θα συμβαίνει και με ολόκληρες πόλεις οι οποίες θα αυτοματοποιήσουν κάθε διαδικασία που γνωρίζουμε. Όπως και να έχει περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο κατόρθωμα με τη βοήθεια του διαδικτύου.